Fotos fra byen, læs mere nedenfor

Frigiliana er unik med sine hvidkalkede huse og smalle trappegader. En historisk hvid bjerglandsby. Inde bag de farvede døre lever beboerne deres private liv. Men ude i gyderne er man sammen. Her stoppes og sludres om de små og store ting. Klimaet gør at meget liv leves sammen udenfor. Her er det godt at blive gammel, var en af vores søns første iagtagelser, da vi kom til Frigiliana.

Menneskene i Frigiliana er åbne og varme. De lever i en ro, som de fleste besøgende oplever forplante sig langt ind i sjælen. Her kan man lære noget om at leve i nuet.

Frigiliana er usædvanlig smuk og charmerende, er flere gange kåret til at være den smukkeste hvide landsby. Byen har den bedst bevarede arabiske bykerne, af byerne i La Axarquia. Byen er placeret op ad bjergene, ca. 400 m over havet. Den er bygget ind i den stejle bjergskråning på Maurisk grundlag. De fleste gamle brostensbelagte stræder er så snævre, at det forhindrer passage af trafik. 

Frigiliana er omgivet og beskyttet af bjerge på alle sider. Byen nyder derfor et særligt mildt klima. Vintrene er milde og somrene varme, med kun lidt nedbør, der er sol 320 dage om året. For os danskere føles det sommerligt varmt hele året, her tæt på kysten. Om vinteren kan der være kølige dage, eller især kølige nætter, og dog føles vinteren stadig som en maj måned i Danmark. Men stadig skifter årstiderne, med skiftende dufte, farver og sæsonvarer.

Beliggende på sydskråningen af Sierra Tejada ved den spanske sydkyst, ca 60 km øst for Malaga, er den nabo til den fredede nationalpark. 

Landsbyen Frigiliana er den perfekte base for naturoplevelser til fods. Blot få meter fra bygrænsen er man ude i vild og bjergtagende natur. Bag byen rejser bjergene i nationalparken Sierra de Teje, Alhama y Almijara sig. Med et stort antal vandreruter op i bjergene og ned langs flodlejet. Vandring i området er en helt særlig oplevelse. Her er svimlende udsigter, den intense duft af rosmarin tilsat citrontimian og vilde blomster. Synet af det mægtige, blå Middelhav. Måske et hurtigt glimt af en bjergged. Træk vejret dybt ned i maven og nyd den berusende skønhed. 

På begge sider af den betagende by finder man et grønt og delvist opdyrket land, og få kilometer mod syd er der mulighed for at vandre helt ude langs det glitrende, turkise Middelhav.
Når man følger rådene og sund fornuft, er det nærmest umuligt ikke at få en fuldstændig enestående oplevelse her i bjergene, hvor huleboerne slog sig ned for mere end 20.000 år siden, hvor romere, maurere og kristne har kæmpet om territoritet, og hvor venstreorienterede guerillagrupper satte kæppe i diktator Francos hjul helt op i 1950´erne.


Civilisation har der været længe på disse kanter, men først og fremmest er det den enestående og til tider dramatiske natur, der fascinerer. Europas eneste oprindelige palme med det latinske navn Chamaerops humilis stortrives her, og landskabet er i det hele taget fuld af botaniske overraskelser. Sæt tid af til at nyde duftene, synet af små farverige planter- og ikke mindst de svimlende udsigter.


Vil man lidt længere væk, kan man køre på opdagelse ad de små bjergveje, gennem pragtfulde, uspolerede olivenlunde, mandellunde, avocadoplantager, og vinmarker. Til små landsbyer, hvor tiden synes at stå stille.


Der er adskillige gode strande i Nerja indenfor 10-15min køretid. Man kan også finde lækre laguner, hvis man kører lidt ud af byen. Denne kystrute er utrolig smuk. Kystbyen Nerja er en meget hyggelig by med en meget fin plads som bugter sig ud over havet: Balcon de europa. Et skønt sted at få en kop kaffe mens man nyder udsigten.

Del siden